9 de març del 2022

Excursions. Henry David Thoreau. Traducció d’Alicia Rodríguez. Edicions Reremús. 2021.


Recull de breus assaigs sobre caminades diverses que l’autor feu al llarg de la seva vida. Variades pel què fa als enfocaments, temes i anys en què es publicaren són una bella companyia i ens acosten a un autor cabdal del XIX —és a dir, del XX!— nord-americà. Caminar, pensar, mirar, caminar. I així anar fent.
“Aquí regna la simplicitat i la puresa d’una època primitiva, i una salut i una esperança molt allunyades dels pobles i de les ciutats. Endinsats al bosc, dempeus i completament sols, mentre el vent sacsega la neu dels arbres i deixem enrere les úniques petjades humanes, trobem que allà les nostres reflexions són molt més variades que les de la vida urbana. La companyia del carboner i el pica-soques blau és més inspiradora que la dels estadistes i els filòsofs, i nosaltres haurem de tornar a la companyia més vulgar d’aquests últims. En aquesta vall solitària, amb el rierol que s’escola pels vessants, el glaç ple de solcs i cristalls de totes les tonalitats, on els avets roigs i les tsugues s’aixequen a banda i banda i els joncs i les cugules fàtues seques creixen al rierol mateix, la nostra vida és més serena i digna de contemplació”.
Aquest volum de dues-centes disset pàgines quedarà amorrat al piló de “llibres d’aquest autor que sembla que es vol recuperar ara i aquí perquè, sí, va apuntar coses que ens ocupen i molt al segle XXI ja ben començat.





Etiquetes de comentaris:

0 que prenen la paraula