2 de gener del 2008

Cara a cara con la vida, la mente y el Universo. Conversaciones con los grandes científicos de nuestro tiempo. Eduard Punset. Ediciones Destino. 2004.


Més mal que bé ha fet el concepte de Les dues cultures de Charles Percy Snow de fa cinquanta anys, que va portar a dividir el sistema educatiu entre lletres i ciències, doncs en el fons del fons és la mateixa cosa. Sistema que fabrica farmacèutics ignorants en literatura i filòlegs en física quàntica.
Que la ciència és cultura queda demostrat, si calia, en aquest llibre, recull de trenta-set entrevistes a científics i investigadors d’arreu, emeses al programa Redes que, tot i portar més de quatre-centes emissions, el continuen amagant a hores intempestives. No fos cas que la televisió servís, també, per aprendre i replantejar-se certes idees i no pel què serveix ara, per entretenir simplement en el sentit més vulgar del terme. I per vendre qualque cosa.

“La aplicación de técnicas modernas de resonancia magnética ha difuminado la supuesta y nítida separación entre el mundo de la vigilia y de los sueños de la que partían las dos corrientes tradicionales de la psicología. El primer hallazgo verdaderamente intrigante que confería a los sueños cierto perfil de realidad y a la realidad cierto perfil de sueños fue constatar que se activan el mismo grupo de neuronas al percibir una realidad que al imaginarla. El cerebro no parece diferenciar la imagen visual de los sueños de la percepción de la realidad estando despierto”.

Aquest volum de quatre-centes vint pàgines quedarà amorrat al piló de “llibres de ciència, que també és cultura”.

Etiquetes de comentaris:

12 que prenen la paraula

12 Comments:

Blogger Jordi Gonzalez said...

Gran comunicador en Punset i gran programa Redes relegat sempre a un nefast horari.
Dins la web del programa es poden trobar algunes d'aquestes entrevistes (no recordo si està disponible tot l'historial d'entrevistes) a més del contingut integre (en texte) de l'últim programa.
Potser ara que s'ha fet tant popular amb els seus dos últims llibres li podriem possar un horari més decent al programa.

03 de gener, 2008 06:38  
Blogger Biel Barnils Carrera said...

Gràcies per la informació, Jordi.
Crec que ni així sortirà de les altes hores de la matinada.

03 de gener, 2008 10:31  
Blogger un pelegrí said...

Completament d'acord amb el que dius. L'escola i la tele que es porten, a part de fragmentar el coneixement, aniquilen la curiositat i l'espontaneïtat.

Em vaig llegir aquest llibre, i em va obrir molt però em va donar poc. Em va deixar amb ganes de més!

03 de gener, 2008 19:54  
Blogger Biel Barnils Carrera said...

Hola Vagalume, benvinguda!
Si et va deixar amb ganes de més és el millor que et pot deixar un llibre.

03 de gener, 2008 20:06  
Blogger un pelegrí said...

Sí, però sóc un home!
Ningú no és perfecte :)

03 de gener, 2008 21:46  
Blogger Biel Barnils Carrera said...

Que bo Vagalume -Aleix-! T'he canviat el sexe! Coses que té la virtualitat ;)

04 de gener, 2008 07:07  
Blogger digue'm ariadna said...

... La percepció de la realitat i els somnis activin la mateixa part del cervell...
No he llegit el llibre, de fet no he llegit cap llibre de l'Eduard Punset, però si he vist algun dels seus Redes. M'agrada pensar que aquest divulgador de ciències, sigui un economista (inclús diria que és advocat, no estic segura), perquè trenca això de ciències i lletres, i dóna una idea de que les branques d'aquestes disciplines poden anar una mica més de la mà del que el sistema educatiu i els mitjans ens volen fer creure...

04 de gener, 2008 09:56  
Blogger Biel Barnils Carrera said...

Benvinguda de nou Digue'm Ariadna! Aquesta és una de les meves discussions preferides: la diferència entre lletres i ciències. Per mi és cap -o moltes menys de les que ens han volgut fer creure des del sistema educatiu-. Però és difícil lluitar-hi en contra perquè ens separen el coneixement de seguida i per mi tot està relacionat. Entendre de poesia pot servir per entendre de física, per què no? Ens hem passat especialitzant-nos massa. I ademés és d'aquelles mentides repetides moltes vegades i plena de tòpics, ets de lletres? ets de ciències? ah, es nota, ho sabia, etc.

L'Eduard Punset va ser Ministre de Relacions per a les Comunitats Europees durant la transició i va ser Conseller de finances de la Generalitat d'Amunt, entre moltes altres coses. Per a més informació consulta a:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Eduard_Punset_i_Casals

Tot un homenot. I tota una discussió que espero que colapsi els cometaris ;0)

04 de gener, 2008 11:38  
Blogger digue'm ariadna said...

Biel... Segurament la pregunta de: ets de ciències o de lletres?, anava després de preguntar si feies FP o BUP? I totes dues van substituir a l'antic estudies o treballes?
... La diferenciació feta des de l'àmbit educatiu, crec que ha perdut el sentit humanista que hauria de tenir l'aprenentatge i l'educació. Els coneixements en tots els àmbits disciplinars, la tecnologia, i la pròpia limitació que tenim, poden dur a un criteri d'especialització, però el que no pot comportar és a unes directrius d'eliminació o d'exclusió: ni per part del sistema educatiu, ni dels mitjans de comunicació, ni de nosaltres mateixos... perquè llavors, els prejudicis, els etiquetatges, i els silogismes trivials, l'únic que fan és tancar portes de coneixement...
... Espero, però, no dur ni provocar cap col.lapse interestel.lar... =;)

04 de gener, 2008 13:02  
Blogger Biel Barnils Carrera said...

Sí sí, col·lapses, Ariadna! Que només fem que treballar molt per consumir encara més i no ens replantegem mai res. Ho donem tot per fet o pensat.

04 de gener, 2008 14:17  
Anonymous Anònim said...

Els meus millors desitjos de felicitat per a tu, Biel. Una sakutació del teu lector més fidel als Pa¨sos catalans del sud.
del Punset no he llegit res, les poques vegades que he vist REDES m 'ha semblat interessant, això sí

04 de gener, 2008 16:37  
Blogger Biel Barnils Carrera said...

Salut Boro! I una llarga abraçada als habitants dels països de parla catalana que se'ls ha prohibit mirar TV3, per catalana. En canvi el programa REDES de Televisió Espanyola 2 el rebeu cada setmana tard però sense interferències, oi?

07 de gener, 2008 01:01  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home