13 de febrer del 2006

Pla i Nietzsche. Afinitats i coincidències. Carles Casajuana. Edicions 62. 1996.


Assaig on es compara el pensament del filòsof Friederich Nietzsche amb el de l’escriptor Josep Pla. L’autor del llibre copia i comenta fragments d’alguns dels seus llibres per posar de relleu les afinitats.
El materialisme, el vitalisme, la negació del progrés humà, la concepció circular del temps, l’antifanatisme i l’antidogmatisme són algunes de les idees que comparteixen els dos homenots. Pla va estar molt més influenciat per l’obra de Montaigne, Stendhal, Leopardi, Goethe o Proust que per la de Nietzsche. No es pot dir que la seva concepció del món fos estrictament nietzscheana, tot i que en va rebre la seva influència i el considerava un continuador dels grans moralistes francesos.
Valentí Puig recull al seu fabulós Diccionari Pla de literatura, Ediciones Destino, 2000, una pàgina i mitja sobre Friederich Nietzsche: “Nietzsche, a la llarga, esdevé un vici. Escriu curt, és ràpid. Els seus cops de sonda fan oscil·lar, vivament, la curiositat de l’esperit. A través de la seva obra, cerco els grecs. La seva agudesa, la seva humanitat, converteix en pasta hidràulica l’especulació dels hel·lenistes alemanys del seu temps –un és especialment pesat i insuportable: Erwin Rhode”.
Aquestes cent vint-i-quatre pàgines quedaran amorrades, per sempre més, a la pila de “llibres sobre Josep Pla per rellegir”.

Etiquetes de comentaris:

1 que prenen la paraula

1 Comments:

Blogger Jordi said...

De conya Biel ets un crack!

15 de febrer, 2006 09:31  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home