27 de febrer del 2015

Les matemàtiques explicades a les meves filles. Denis Guedj. Ara Llibres. 2008.


Seguint l’estela del gran El món de Sofia de Jostein Gaarder aquest llibre fa un repàs dels temes més importants d’aquesta disciplina científica, talment com si els expliqués a les seves filles: de què parlen, els nombres, geometria, àlgebra, els punts i les relacions, els problemes i el raonament. I ho fa aprofundint, però d’una manera entenedora i en forma de preguntes i respostes. 
Llegint aquest llibre hom s’adona que qualsevol coneixement, també el matemàtic, tendeix a l’infinit, per inabastable i per inacabable. 

“Per què és tan important el sistema binari? En el segle XVII, el gran matemàtic i filòsof Leibniz es va mobilitzar perquè els seus col·legues l’adoptessin, però no va funcionar i el sistema binari va ser oblidat. Fins a l’arribada dels ordinadors; llavors, de seguida es va percebre com el llenguatge més adaptat per communicar-se amb les matemàtiques. El nostre llenguatge escrit consta de paraules i nombres, vint-i-sis lletres i deu xifres; és a dir, trenta-sis signes, més l’espai i els signes de puntuació. Per comunicar-se amb una màquina, la informació es transmet per un corrent elèctric. Però el corrent només admet dos estats: que el corrent passi i que no passi. Es va triar utilitzar les xifres 1 i 10. Passa corrent: 1; no passa corrent: 0. Aleshores, es codifiquen els 36 signes per sèries d’1 a 0. En aquest moment és quan hi intervé el sistema binari”. 

Aquest volum de cent vint-i-sis pàgines quedarà amorrat al piló de “llibres d’aquesta disciplina que fa anys que m’agrada i que vull anar aprofundint-hi més amb els anys que vindran. Ei, si pot ser”.








Etiquetes de comentaris:

0 que prenen la paraula