14 de maig de 2012

Planes d’esport. Josep M. Planes. Proa Editorial. 2007.

Els seus escrits a La Publicitat, Mirador, Imatges i L’Esport Català són un exemple del periodisme esportiu que es conreava a la Catalunya republicana.
És un experiment sociològic de primer ordre el seguiment que feu de la Volta Ciclista a Catalunya els anys 1935 i 1936, mostrant el país i la seva gent, la bellesa dels paisatges, la duresa de l’esport, l’idolatrat Cañardo.
Cròniques plenes de llum i sitaxi, que lliguen un català genuí que devia fer les delícies dels seus contemporanis, com ens les fa a nosaltres ara.

“Per a aquests esportius vagabunds la naturalesa no és res més que un pretext per a aguantar una pista sobre la qual els ciclistes baten rècords, estableixen mitjanes, demostren llur forma i cobreixen una quantitat determinada de quilòmetres en tantes hores, tants minuts i tants segons. L’aritmètica es menja el paisatge i el cronòmetre desfà la noció humana del temps. No sentireu mai parlar del migdia, del trenc d’alba, ni de la caiguda de la tarda. El lèxic de la Volta no tolera la poesia”.

Aquest volum de cent quaranta-una pàgines quedarà amorrat al piló de “llibres d’aquest llamp de periodista que cal que recordem i escampem arreu”.

Etiquetes de comentaris:

0 que prenen la paraula links to this post

0 Comments:

Publica un comentari a l'entrada

Links to this post:

Crear un enllaç

<< Home