15 de novembre del 2010

Un liberal a la Xina. Roger Albinyana. Edicions DAU. 2010.


Assaig polític, econòmic i social -si és que és decent separar una cosa de l’altra- que ens aproxima a aquest país asiàtic.
L’autor se serveix, sobretot, de la vintena llarga d’entrevistes que ha mantingut els darrers cinc anys amb acadèmics, polítics, periodistes i diplomàtics orientals i occidentals.
Mereixen un capítol cadascú els casos excepcionals de Singapur i Taiwan.

“El debat amb un xinès es plasma de manera diferent al que hom pot tenir amb una persona de cultura occidental. Amb un xinès pots estar hores i hores dialogant de manera circular entorn d’un tema sense entrar-hi plenament. No és coincidència que la retòrica mordaç i eficient dels països més avançats de l’hemisferi nord, d’entrar directament en un tema, pugui resultar en va en el diàleg amb un xinès. Els xinesos no els agrada tractar de manera directa i punxant un tema, especialment si és controvertit, ja que prefereixen tractar-lo de manera circular. Són clarament coneixedors del tema de què finalment vols tractar, però convé més fer-ho de manera circular, potser sense necessitat d’entrar-hi eventualment, malgrat que una part i l’altra són conscients del que s’està tractant. Els diàlegs són particularment formals i estructurats. Algú raonablement pot pensar que és una manera d’escapolir-se elegantment del nucli d’una qüestió punxeguda, però podem assegurar que resulta la manera més eficaç per esfondrar alguns mites sobre l’àrdua tasca del diàleg intercultural amb els xinesos.”

Aquest volum de cent quaranta-una pàgines quedarà amorrat al piló de “llibres-sobre-el-gegant-adormit-que-ja-no-ho-està-d’adormit, els que ho estem som nosaltres”.

Etiquetes de comentaris:

3 que prenen la paraula

3 Comments:

Anonymous ricard99 said...

M'agrada la idea de tractar un tema de manera circular ja que permet utilitzar diferents punts de vista i anar completant la idea. La relació amb la Xina cada vegada és més determinant. Bon dia, Biel!

16 de novembre, 2010 08:32  
Blogger Ferdinand said...

Et felicito, m'encantarà llegir el llibre: http://www.youtube.com/user/EdicionsDau#p/u/0/HGTyuRgcKDk
Ja ho sé que no parlo del post, però l'enhorabona i la bona nova s'ho val.

Fgt

19 de novembre, 2010 22:41  
Blogger Biel Barnils Carrera said...

Bon dia, Ricard. Cada cop és més determinant i m'imagino els nostres fills i néts aprenent xinès a les escoles.

M'encantarà que el llegeixis, Ferran.

29 de novembre, 2010 09:50  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home