10 de desembre del 2006

Animal de circ. Retrat de Tortell Poltrona. Marcel Barrera. Edicions DAU. 2006.


Història d’una obsessió, la de l’incansable Jaume Mateu i Bullich, conegut com a Tortell Poltrona, de tenir un circ estable i permanent.

El seu retrat, segon volum de la nova editorial Edicions Dau, està escrit pel periodista i crític de circ Marcel Barrera. S’hi expliquen els seus anys d’infantesa i joventut, l’activisme antifranquista, el seu pas per la televisió, el primer Circ Cric, la ruïna, l’ONG Pallassos Sense Fronteres, el segon Circ Cric i un llarg etcètera d’alegries i penes, d’il·lusions i desencantaments.

“Si tenim en compte que a França hi ha 260 escoles i que el circ és una llicenciatura universitària, estem a anys llum que el circ pugui ser el que podria ser: un espectacle familiar del qual tres generacions puguin gaudir i que sigui un cant a la vida i a la pau. Fa uns dies vaig descobrir que la música del circ tenia origen militar i això és una cosa que em va molestar molt. Però després vaig pensar que si el circ el va començar un militar a l’atur, els músics també devien ser militars buscant-se la vida. Per tant, és evident que el circ és un cant a la pau. Ja estaria bé que tots els militars deixessin els fusells d’una vegada i es posessin a tocar dins un circ”.

Aquest llibre de cent vint-i-sis pàgines quedarà amorrat per sempre més al piló de “llibres de l’editorial Edicions Dau”.

Etiquetes de comentaris:

4 que prenen la paraula

4 Comments:

Anonymous Anònim said...

Una història formidable, un caràcter extraordinari. Llegir-lo ha estat la millor medicina per començar l'any amb empenta. Des d'ara, sempre duré un nas de pallasso a la butxaca per espantar totes les cabòries.

QUE BÈSTIES TORTELL i MONTSERRAT!!
Gràcies per fer-nos veure que on hi ha màgia, poesia i somriure no hi ha frontera

09 de gener, 2007 09:21  
Blogger Biel Barnils Carrera said...

Tot un caràcter el del Tortell! I el de la Tura!

10 de gener, 2007 17:38  
Blogger Unknown said...

Un llibre, el de Barrera, que m'ha agradat molt doncs enllaça la meva infantes (que va conèixer Tortell a la TV) amb la meva època actual, que el va conèixer el setembre de fa dos anys al Cric.

Sabor i compromís!

26 de gener, 2007 22:46  
Blogger Biel Barnils Carrera said...

Tondo rotondo, content que t'hagi agradat el llibre del Barrera. S'hi parla de diferents dècades i alguns lectors, com ara tu, s'hi poden veure reflectits.

M'ha agradat això de "sabor i compromís!"

29 de gener, 2007 11:46  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home