15 de setembre del 2016

Les històries naturals. Joan Perucho. Edicions 62. 1983.



Novel·la d’aventures on n’Antoni de Montpalau, un científic il·lustrat i liberal, va a la recerca del vampir Onofre de Dip. Entremig es troba amb les guerres carlines que enfronten liberals i carlins. 
El llibre més conegut del bibliòfil Joan Perucho on queden reflecties totes les seves dèries. 

“Se sentí un corc rosegant la fusta. Alguns instants després, sense fer el més lleu soroll, una ombra es projectà contra el balcó, tapant, en part, la claror de la lluna. L’ombra oscil·lava, com les ales d’una monstruosa rata-pinyada. Aleshores, hom veié, dreta en el balcó, l’alta figura d’un home cobert amb una llarga capa. Restà, un moment, immòbil. Les mans dels nostres amics es crispaven damunt la tapadora de les olles, el cos amatent a saltar a través de la cortina. La figura avançà devers el llit, com si llisqués, rígida, molt lentament. Passà davant del mirall, que, com era d’esperar, no reflectí la imatge. De sobte, la claror de la lluna banyà la faç cadavèrica del vampir, la mateixa, però com si sortís sepultada de segles de pols, que la del frustrat assassí del nostre protagonista, allà, en la llunyana vila de Gràcia. Una faç blanca, dolorosament estirada cap a unes orelles punxegudes de boc”. 

Aquest volum de dues-centes vint pàgines quedarà amorrat al piló de “llibres que em vaig endur al sud d’Itàlia i que sempre més quedarà relacionat amb aquesta geografia”.




Etiquetes de comentaris:

0 que prenen la paraula