11 de novembre del 2015

Obres completes 3. Anys d’aprenentatge. Narrativa, 1. Salvador Espriu. Edicions 62. 1986.



Edició a cura de Francesc Vallverdú que recull les novel·les i contes que publicà el seu autor entre el 1931 i el 1935, acabades de revisar a la tardor de 1984. És a dir, El doctor Rip, Laia, Aspectes, Ariadna al laberint grotesc i Miratge a Citerea
Els qui s’omplen la boca dient que Espriu és un gran poeta no han llegit la seva prosa. 

“Frau Doktor Ulrika Thöus. Institut für Verernungsforschung. Berlín-Dahlme. -Si un sol testicle i un que no compta, enmig de tants ovaris, resulten de barrejar, com m’informeu, distingida amiga, vulgaris x cristatus, vulgaris x palmatus, palmatus x vulgaris, vulgaris x alpestris i palmatus x cristatus, convic que les vostres conclusions són d’un pessimisme aclaparador. Però a la força hi ha d’haver algun lamentable error en les vostres observacions, altrament d’una pulcritud i una competència tan reconegudes. Alguns testicles s’hauran disfressat d’ovaris als vostres ulls, potser plens de fatiga: és excusable. Busqueu-los, doncs, estimada amiga, i no dubteu que els haureu de trobar. Per amagats que estiguin, i és incontrovertible que ho estan, els testicles tard o d’hora han d’aparèixer. Esperant d’un moment a l’altre l’agradable nova, em plau entretant d’oferir-me per a tot el que us calgui en la vostra esgotadora investigació sobre el sexe”. 

Aquest volum de tres-centes vuitanta-nou pàgines quedarà amorrat al piló “d’obres completes crítiques d’Edicions 62, de tapa dura vermella, que m’agraden tant de llegir i que m’agradaria que es fessin sobre Gabriel Ferrater, Segimon Serrallonga, Jesús Moncada i un llarg etcètera”.



Etiquetes de comentaris:

0 que prenen la paraula