21 de gener de 2015

Sàtires. Horaci. Adesiara Editorial. 2008.Composat per divuit poemes agrupats en dos llibres, Horaci l’escrigué durant la seva juventut, entre l’any 30 i 35 aC. Hi tracta tota mena de temes per explicar el seu món, que també és encara una mica el nostre.
El pròleg i la bella traducció la signa en Jaume Juan Castelló. I el llibre l’edita aquesta editorial, puntal ja indispensable, de la nostra literatura. 

“Sic raro scribis, ut toto non quater anno
membranam poscas, scriptorum quaeque retexens,
iratus tibi quod uini somnique benignus
nil dignum sermone canas. quid fiet? at ipsi
Saturnalibus huc fugisti. sobrius ergo
dic aliquid dignum promissis: incipe. nil est.
culpantur frustra calami, inmeritusque laborat
iratis natus paries dis atque poetis.

-Escrius només de tant en tant i en tot un any no demanes pergamí ni tan sols quatre vegades, i et remires allò que ja has escrit, t’enfurismes contra tu mateix perquè et lliures generosament al vi i a la son i no ets capaç d’escriure cap poesia memorable, ¿què és el que haurem de fer? En plenes Saturnals t’has refugiat en aquest lloc. Així doncs, ara que no has begut, escriu alguna cosa digna del que s’espera de tu. Au, comença! ¿Res? És injust que donis la culpa als càlams, i no hi ha dret que assotis aquesta paret nascuda per a suportar la ira dels déus i dels poetes”. 

Aquest volum de dues-centes seixanta-tres pàgines quedarà amorrat al piló de “llibres de la literatura clàssica grega que es llegeixen amb el plaer amb el qual es viatja a vela cap a Grècia”.


Etiquetes de comentaris:

0 que prenen la paraula links to this post

0 Comments:

Publica un comentari a l'entrada

Links to this post:

Crear un enllaç

<< Home