10 de gener del 2013

En el curs del temps. Un itinerari a través de vuit-cents anys de literatura catalana. Enric Sòria. Editorial Moll. 2010.




Repàs per algunes de les obres i noms més emblemàtics de la nostra literatura.
Ressenyes, balanços i comentaris, la major part publicats a la premsa, i dividits en tres grans blocs: A l’entorn dels clàssics, Del segle XX i Intervencions. Malgrat el pas dels anys, encara fan de bon llegir, doncs no passen mai de moda ni March, ni Llull, ni Alcover; ni Riba, ni Beneyto, ni Piera.

“En conjunt, Ramon Llull se’ns mostra com un rar exemple medieval d’homo universalis, que sap de tot, està a tot arreu i s’adreça a tothom. Alhora, les seues pretensions d’incidir en la vida pública ens forcen a veure’l també com una inesperada prefiguració del que havia de ser un intel·lectual. Ho va ser, a la seua manera, perquè compartia, i en gran escala, els atributs, i els tics, d’aquest gremi: va ser profús, insistent, crític, bel·ligerant, reformador, utòpic, i amb els anys es va anar amerant de decepció i melancolia”.

Aquest volum de cinc-centes cinquanta-sis pàgines quedarà amorrat al piló de “llibres d’aquesta històrica-i-indispensable-editorial-mallorquina”.

Etiquetes de comentaris:

0 que prenen la paraula