15 de novembre de 2012

Victus. Barcelona 1714. Albert Sánchez Piñol. Edicions La Campana. 2012.

Que la cultura no sempre ve de baix mai ve de dalt ho torna a demostrar aquest llibrot. S’hi sent l’alè dels personatges i els ideals que els mouen, des de baix i pels de baix.
Llum a la lot per explicar, sense mitificacions ni endolciments, un dels episodis més determinants de la nostra història.
“Los catalanes son los mayores expertos del mundo en inventos espirituales inútiles. Digamos que el seny es una actitud tranquila, razonable y pacífica. Se supone que ante un grave problema el hombre assenyat reacciona con una parsimonia totalmente opuesta a la pasión caballeresca de los castellanos. El problema era que se nos echaba encima un ejército comandado por hidalgos de Castilla. Y para su mentalidad guerrera el seny era algo incomprensible, una bajeza de judíos y mercachifles que pretendían resolver las diferencias con la palabra porque no tenían el valor de hacerlo con la espada”.
Aquest volum de sis-centes cinc pàgines quedarà amorrat al piló de “llibres on hi ha amor, sexe, guerra, tragèdia, comèdia i política”.

Etiquetes de comentaris:

2 que prenen la paraula

2 Comments:

Blogger myself said...

Sembla interessant. Caurà aviat.

17 de novembre, 2012 13:56  
Blogger Olga Xirinacs said...

Trepidant, doncs, que és el tòpic que demana el públic.
Fa ben pocs anys l'autor declarava en un diari en català: "Si dic que pertanyo a la tradició catalana, sóc un excèntric o un torracollons"

20 de novembre, 2012 13:00  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home