28 de maig del 2012

Kalders i Tísner. Dibuixos de guerra. Lluís Solà i Dachs. La Campana. 1991.



Recull de dues terceres parts dels dibuixos que Avel·lí Artís-Gener i Pere Calders publicaren a L’Esquella de la Torratxa entre el 1936 i el 1939. En aquest setmanari satíric, republicà i anticlerical, signaven els seus dibuixos com a Tísner i Kalders respectivament.
Ambdós escriptors i dibuixants, voluntaris al front i cunyats, recullen en aquestes pàgines l’humor que servia per mantenir el bon estat d’ànim durant la guerra civil, tant al front com a la reraguarda.

"Ja és ben curiós que, malgrat totes les coincidències que s'han produït a les seves vides, els seus noms, no hagin compartit mai cap realització conjunta. Aquesta serà, doncs, la primera vegeda que ho fan i val la pena destacar-ho perquè Calders i Tísner són unes de les excepcions d'una generació que, en bona part, es va perdre per a Catalunya. Una generació de científics, intel·lectuals i artistes de tota mena que, nascuts i formats ací, van donar els fruits i van haver de fer la seva obra en altres terres, obligats per les circumstàncies.
Alguns, com ells, van poder tornar a temps per a deixar testimoni de tot allò que podia haver estat la nostra cultura i el nostre país si no hagués existit el desarrelament traumàtic del 1939. Tant l'un com l'altre no han dimitit mai de la seva condició de catalans, han portat aquest sentiment per damunt de totes les altres consideracions i en cap moment no hi han renunciat, ni tan sols en els instants en què, fer-ho, semblava una necessitat poc menys que imprescindible per a poder sobreviure".










-Que teniu benzina?
-No. Si voleu benzol...
-Sí, vinga; val més benzol que mal acompanyat!


Aquest volum de cent vint-i-quatre pàgines quedarà amorrat al piló de “llibres per homenatjar aquests dos homenots, en el centenari del seu naixement”.



Etiquetes de comentaris:

0 que prenen la paraula