3 d’abril del 2012

Teatre. Bertolt Brecht. Edicions 62. 1988.

Precedides per l’assaig Petit Òrganon per al teatre, on s’expliquen els mitjans per representar el món, aquest llibre recull tres obres prou representatives de diferents èpoques d’aquest autor: Un home és un home, on s’hi mostra l’alienació d’un caràcter feble, El senyor Puntila i el seu criat Matti, on un terratinent vol vendre els seus boscos mentre la seva filla es debat entre un xofer i un agregat i El cercle de guix caucasià, un peça bèl·lica situada a la Unió Soviètica durant la Segona Guerra Mundial, amb revoltes, fugitius i un judici.

“L’observació és un component capital de l’art de la interpretació escènica. L’actor observa les altres persones amb tots els músculs i amb tots els nervis, en un acte d’imitació que és alhora un procés mental. Perquè amb la simple imitació, només arribaria a sortir a la llum la cosa observada, com a màxim, i això no és suficient; perquè allò que expressa l’original, ho expressa amb una veu massa baixa. Per passar del simulacre a la reproducció, l’actor mira la gent com si allò que fan ho fessin davant d’ell, és a dir, com si li recomenessin meditar sobre allò que fan”.

Aquest volum de tres-centes seixanta-quatre pàgines quedarà amorrat al piló de “llibres que enceten una lleixa que fa una pila d’anys que volia encetar i que espero que amb els anys vagi creixent”.





Etiquetes de comentaris:

0 que prenen la paraula