14 de febrer del 2008

Diccionari de la novel·la negra nord-americana. Xavier Coma. Edicions 62. 1985.


Llibre de consulta on s’hi troben autors, novel·les, personatges i temes relacionats tots amb aquest gènere literari menystingut per la cultureta acadèmica predominant al nostre rodal.
Em fa especial il·lusió inaugurar aquesta nova lleixa, on aniré endreçant tots els llibres que, de la mítica col·lecció de La Cua de Palla, he llegit o aniré llegint. Col·lecció fundada pel també mític i massa oblidat Manuel de Pedrolo.
Però si voleu iniciar-vos o descobrir joies sobre aquest tema heu de fer una visita al Paco Camarasa de la Llibreria Negra y Criminal de la Barceloneta, valencià d’una gran simpatia i erudició.

“Ja no hi ha, afortunadament, tipificacions abusives de la dona en les autèntiques esferes literàries del gènere negre, sinó tan sols el reflex oportú del multiforme univers femení. Allò que continua és la incidència de la dona en el distanciament d’un ordre burgès on les estructures i les relacions familiars constitueixen una referència bàsica per al Sistema. Més que l’home de la novel·la negra, és la dona del gènere la qui sovint palesa la representació corrosiva d’una arquitectura social fonamentada en la submissió d’un sexe a l’altre”.

Aquest volum de cent noranta pàgines quedarà amorrat al piló de “llibres de consulta que devia menester el Víctor Alba, gran amant dels llibres de lladres i serenos, que deia ell”.





Etiquetes de comentaris:

6 que prenen la paraula

6 Comments:

Blogger miq said...

Sempre les vaig trobar genials aquestes portades de la Cua de Palla. Un dels grans dissenys i col·leccions dels anys setanta i vuitanta. Ross McDonald, Raymond Chandler...
Els recordo a casa els meus pares; la devien tenir gairebé sencera, perquè ma mare —com moltes altres dones— és una gran lectora i, sobretot, de novel·la negra. I també que a l'estiu, mon pare se'n llegia alguns.

--
És cert que, malauradament, Pedrolo és un dels grans oblidats de les nostres lletres. Potser perquè algú el considera literatura "menor"?
Ja és hora que el comencem a recuperar i recordar.

14 de febrer, 2008 15:24  
Blogger Biel Barnils Carrera said...

També jo recordo dels meus pares la col·lecció de "La Cua de Palla". La devoraven. El seu disseny és inconfusible.

14 de febrer, 2008 22:28  
Blogger Jordi Gonzalez said...

Trobo que és una bona tria per començar. El meu veí, que sempre em recomana amb bon gust i variat, és un enamorat de la novel·la negra europea especialment de la nòrdica i diu que és molt bona.

15 de febrer, 2008 09:49  
Anonymous Anònim said...

Una gran col·lecció amb grans novel·les.
Llàstima que ara costi trobar aquests llibres.
Felicitats pel blog

15 de febrer, 2008 10:59  
Anonymous Anònim said...

M'ha emocionat veure aquesta portada, n'he llegit una pila, d'aquests! I eren bons, en Pedrolo sabia triar, a més a més de bon escriptor, fou un gran traductor i lector. Moltes gràcies, Biel.

16 de febrer, 2008 23:46  
Blogger Biel Barnils Carrera said...

Hola Jordi, Santi i Anite. No sóc jo un gran lector de novel·la negra, però n'havia llegit força fa anys i crec que es mereix una lleixa. I més aquesta col·lecció, que es va voler recuperar fa poc però que només ha editat dos volums.

18 de febrer, 2008 08:00  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home