29 de juliol de 2006

Diari de Praga (1941-1942). Petr Ginz. Quaderns Crema. 2006.


Petr Ginz, víctima del nazisme, jove d’una il·limitada capacitat creativa, va escriure aquests dietaris quan tenia tretze i catorze anys, poc abans de ser traslladat al gueto de Terezin i més tard a Auschwitz, on seria assassinat.
Aquest volum també conté poesies, articles, contes, novel·les inacabades, fotografies, dibuixos i gravats del jove inquiet. La seva germana, que ho va adquirir després que un llogater els trobés de manera casual, hi aporta notes i comentaris.
Jaume Vallcorba, com ja ens té acostumats, segueix triant i editant molt bé; si no existís ens l’hauríem d’inventar.

“Dijous, 1 de gener del 1942. M’he fet amb escorça un violí molt bonic, però encara no el sé tocar, perquè de moment només té dues cordes (de goma).
Al matí he fet els deures. A banda d’això, res d’especial. De fet en passen de tots colors, però ni es veu. Allò que ara és ben habitual, en temps normals despertaria una commoció. Els jueus, per exemple, no poden comprar fruita, oques ni aus en general, formatges, cebes, alls, ni moltes altres coses. Les cartilles de racionament de tabac no les reben ni els presoners ni els bojos ni els jueus. No poden anar al cotxe de davant dels tramvies, ni dels autobusos, ni dels troleibusos; no poden passejar per la vora del riu, etc., etc.”

Aquest llibre de cent setanta-nou pàgines quedarà amorrat al piló de “dietaris per rellegir”.

Etiquetes de comentaris:

0 que prenen la paraula links to this post

0 Comments:

Publica un comentari a l'entrada

Links to this post:

Crear un enllaç

<< Home