25 de febrer del 2006

La raó de ser de la literatura. Gao Xingjian. Editorial Empúries. 2004.

Recull de dues conferències que tracten sobre l’art d’escriure. La primera, El sentit de la literatura, és el discurs que l’autor va llegir al rebre el Premi Nobel de literatura l’any 2000. La segona, llegida l’any següent en una Simposi sobre Literatura Testimonial, El testimoniatge de la literatura: la recerca de la realitat.
Gao Xingjian ens parla de la necessitat dels artistes per trobar una veu personal que expliqui temes humans i universals. Crític amb les lleis del mercat que, diu, van en contra de l’ofici d’escriptor. També ens adverteix dels mals que pot patir la literatura quan aquesta s’alia amb la política. L'autor viu a França des del 1988 ja que va haver de fugir de la Xina, el seu país natal, on està prohibit i perseguit.
Llibre prim però clar que alliçona sense dogmatismes als aprenents d’escriptor i exposa conceptes complexes d’una manera senzilla. “Un escriptor és una persona normal i corrent, si de cas més sensible i, per tant, més fràgil. L’escriptor no parla en nom del poble ni de la justícia. La seva veu no pot deixar de ser feble, però és justament en la veu singular d’una persona que hi ha l’autenticitat”.
Aquest llibre de seixanta-dues pàgines quedarà amorrat a la meva pila de “llibres d’assaig sobre literatura”.

Etiquetes de comentaris:

0 que prenen la paraula