8 de gener del 2006

Etapes d’una nova vida. Diari d’un exili. Sebastià Gasch. Quaderns Crema 2002.

Diari manuscrit que explica l’exili a França que va patir el periodista i crític Sebastià Gasch l’any 1939. Testimoni de primera mà d’una tragèdia, personal i col·lectiva, del nostre passat. L’estil i el to de tot el llibre s'hi veuen afectats considerablement. Tot i que la seva situació millora a l’arribar a París l’intel·lectual refinat, acostumat a viure en l’abundor i la comoditat, passa a viure entre la brutícia i la carestia més absolutes.
La pressa per fugir i amagar-se, el dubte constant, el cansament, la por i la desesperació queden reflectits a la seva manera d’escriure. És implacable, molt espontània i directa, d’una autenticitat difícil de trobar en la literatura. No hi ha trampa, no hi ha representació. Gasch sent la necessitat d’explicar-se el drama que està vivint i ens mostra la realitat del moment en tota la seva cruesa.

Aquest llibre de cent vint-i-cinc pàgines quedarà amorrat a la pila dels “diaris sobre la guerra civil per rellegir”.

Etiquetes de comentaris:

3 que prenen la paraula

3 Comments:

Anonymous Anònim said...

Si us heu llegit el llibre (o si no ho heu fet) us recomano l'exposició de Literatures d'Exili que s'està fent al CCCB. Afenyeu-vos-hi (si no l'heu vista) que s'acaba el 29 de gener.

11 de gener, 2006 22:24  
Anonymous Anònim said...

Doncs a mí m´ha semblat un recull de planys d´un burgeset a l´exil.li. Gasch està trist perquè no té un llit per dormir. Pobret, milions les van passar més putes que ell.

20 de juny, 2006 14:53  
Blogger Biel Barnils Carrera said...

Sí gmc, Gasch és un "burgeset" que les va passar putes com milions de persones més.

20 de juny, 2006 15:34  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home